, , , ,

Simply about sweets

15:01

Słodka myśl.
Taka, co nie che nam dać spokoju.
I wierci dziurę w brzuchu i dręczy nasze podniebienie.
Myśl o pysznym, aromatycznym cieście zawitała w mojej głowie.

Późny wieczór. Znalazłam w sieci przepis.
Cynamonowa tarta jabłkowa. Brzmi idealnie.
Pędzę do kuchni i dobieram składniki najprostszego ciasta na świecie. 
Kurcze, nie ma jabłek! To niemożliwe, u nas zawsze są jabłka - myślę.
No cóż, poczekam. A myśl o cieście nie daje spokoju.
Skąd ten wilczy apetyt, przecież nie jestem w ciąży!

Jak to się dzieje, że jak wysyłam chłopa do sklepu, to zawsze wraca z czymś innym niż mu przekazałam? Takim sposobem w moich zasobach znalazło się aż sześć opakowań płatków migdałowych.  "No bo przecież zawsze się przydadzą" stwierdza mąż.
Jabłka kupiłam już sama.

Oryginalny przepis zmieniłam troszkę po swojemu. Zamiast kratki z kruchego ciasta, na wierzch położyłam uprażone w maśle i cukrze migdały. Bosko chrupiące i słodkie, idealnie pasują do lekko kwaskowych jabłek. Polecam takie połączenie, ciasto znika jak oszalałe!

Moje prażone migdały:
150 g masła
150 g migdałów
100 g cukru (około)
łyżeczka cukru waniliowego (polecam zrobić swój własny!)
szczypta soli

Na patelni rozpuszczamy masło i cukier, dodajemy migdały, mieszamy.
Układamy na cieście na przykład zamiast kruszonki i dalej pieczemy, jak w przepisie.

Ps. jestem bardzo zadowolona ze swojego Kitchen Aida.
Ciastko kruche? Wyrobi.
Ciasto na pizzę? Wyrobi.
Ciasto na chleb? TAK!
Cud-miód maszyna:D

Buziaki i miłego dnia!

Zobacz również

24 komentarze

  1. woooow! mogłabym to wrzucić na swojego fanpage??:) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, nie ma problemu, częstuj się;)

      Usuń
    2. https://www.facebook.com/FaksiuCookPlease/photos/a.622279387838346.1073741830.499698013429818/633441826722102/?type=3&theater :)

      Usuń
  2. O , lubię takie smakołyki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm za mną ciasto z jabłkami już chodzi kilka dni:) Więc pewnie zaraz polecę je robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj mój lekko zmodyfikowany przepis, niebo w gębie!

      Usuń
  4. Ja wcale nie pogniewałabym sie gdyby mój mąż wrócił z zakupów z takim zapasem płatków
    migdałowych:-) Tarta to zawsze dobry pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostały mi jeszcze 3 paczki, chcesz trochę? Ja akurat nie często mam okazję je wykorzystać, więc stąd lekkie niezadowolenie ;)

      Usuń
  5. ale pyszne te Twoje fotki:) nic tylko schrupać te prażone migdały, pychotka:)

    Pozdrawiam cieplutko
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  6. Cud miód malina, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi w brzuszku burczy na takie widoki :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, muszę szybko do Ciebie zwiewać, bo nie mogę dziś nic jeść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szkoda... to może kawałek na jutro?;)

      Usuń
  9. Jakbym widziała w tym i mojego męża ;)
    Taka słodka myśl chodzi za mną krok w krok, nie chce mnie opuścić w ogóle. Może jestem notorycznie w ciąży! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności...aż ślinka cieknie ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Madziu, ale mi narobiłaś smaczka:) Wygląda bardzo apetycznie, pychotka:) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zaśliniłam klawiaturę :P
    Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam i juz pół nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Magdo aleś narobiła apetytu. Koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis. Wygląda smakowicie, a że my jesteśmy łasuchami więc podejrzewam, że zrobię dwie.
    Pozdrawiam
    Kachna

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawaj przepis Madziula:) Za mną coś słodkiego chodzi o kilku dni... i mam jabłka;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam na pewno była pyszna ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie powinnam ogladac takich obrazkow o tej godzinie;)))

    OdpowiedzUsuń

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.